Projděte si s námi základní logopedické postupy a doporučení.

Projděte si s námi základní logopedické postupy a doporučení.

Máte doma předškoláka, který má potíže s výslovností hlásek?


Když PES není PEC! Zaměňuje vaše dítě hlásky C a S, R a L nebo jiné?

 

 

Nejste sami, tuto problematiku řeší mnoho rodičů. Zažitou představou je, že na správném řečovém vývoji se podílí jen mluvidla, sluch a myšlení.

Věc je ale podstatně složitější. Zdánlivě nesouvisejícími činnostmi lze rozvoj řeči výrazně podpořit. Rozvoj velkých svalových skupin zlepšuje úroveň motoriky prstů a mluvidel. Proto se pravidelně hýbejme a sportujme. Choďte do lesa, který je nejen pro svůj nerovný terén úžasným prostředím.

Motorika prstů se dá skvěle rozvíjet během domácích prací. Vhodné může být např. prostírání stolu, krájení, vyndávání prádla z pračky nebo podávání kolíčků podle barvy. Hru na krtiny, kdy pod ručník schováte známé předměty a dítě je musí hmatem poznat, si děti jistě zamilují. Stejně tak je občas nechejme kreslit na zamlžený sprchový kout. Pomáhá prohlížení obrázkových knížek, čtení a vyprávění pohádek a příběhů. Rozumně využívejte moderní technologie a s dětmi hovořme o obsahu. Ale hlavně si spolu hrajte. Žádná hra nerozvíjí jen jednu schopnost.
Zdroj: Zadavatel.Z oblíbených logopedických činností můžeme zařadit hry s dechem - bublifuk, foukání do odkvetlých pampelišek, peříček, větrníku nebo píšťalky. Skvělé jsou hry se rty a jazykem: hra na čertíka - vypláznutí, mrskání jazykem ze strany na stranu, hra na kočičku – olizování rtů, snaha olíznout si nos a bradu nebo poznávání podle chuti, co má dítě v ústech. Zajímavé pro děti jsou i hry s marmeládou nebo kečupem, který si musí jazykem slíznout z horního rtu.

Rodiči mnohdy nedoceněné jsou sluchové hry – určení zvuku (např. trhání papíru, cinkání klíči nebo zvuky venku na procházce), odhalení odkud zvuk přichází (hledejme zvonící telefon nebo hrajícího plyšáka). Oblíbená je hra slovní fotbal, na slepou bábu nebo tichá pošta. Doma si také můžeme vyrobit sluchové pexeso (do stejných krabiček dáme různé materiály, ale máme vždy dvě totožné dvojice - např. s rýží, korálky, šroubky).

Pokud není oblast sluchového vnímání dostatečně rozvinuta, děti mají potíže správně sluchově rozlišovat hlásky a z toho pramení jejich nedokonalá výslovnost a později také obtíže ve čtení a psaní.

Právě pro děti s těmito deficity vytváříme v Základní škole a Praktické škole SVÍTÁNÍ, o.p.s. nové zábavné logopedické hry určené pro sluchové rozlišování hlásek. Doposud nám logopedům takové pomůcky na trhu chyběly, a tak jsme společně vymysleli hry, které jsou efektivní, zábavné a praktické. Hry jsou určeny pro děti od 4 let, rodiče nebo učitele. Každé dítko je jiné, někomu činí problémy sykavky, další bojuje s výslovností L a R. Z nabídky našich her můžete vybrat jen hlásky, které činí potíže. Objednat můžete tištěnou podobu nebo verzi PDF - obratem zašleme e-mailem. Odborným logopedickým pracovištím a školám nabízíme celý soubor hlásek.

Objednat logopedické hry můžete na odkazu www.letho.cz/logopedie/.

Milým benefitem Vaší objednávky je fakt, že nákupem podpoříte fungování sociálního podniku Léthó, o.p.s. v Pardubicích, který zaměstnává osoby s mentálním či jiným hendikepem. Vaší objednávkou tedy navíc podpoříte i dobrou věc.

Příjemnou zábavu při rozvíjení komunikačních schopností vašeho dítěte přeje Mgr. Markéta Salavcová, speciální pedagog – logoped

Základní škola a Praktická škola SVÍTÁNÍ, o. p. s., Pardubice
Zdroj:https://pr.denik.cz/doporucujeme/logopedie-svitani.html